TRUMPŲJŲ MAISTO TIEKIMO GRANDINIŲ ORGANIZAVIMO PRIELAIDOS
Assumptions for Short Food Supply Chains Organisation
DOI:
https://doi.org/10.15544/mts.2019.45Keywords:
short food supply chains, organizational prerequisites, European Innovation PartnershipAbstract
Straipsnyje sprendžiama trumposios maisto tiekimo grandinės (TMTG) organizavimo problema, siekiama išanalizuoti pagrindines trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavimo prielaidas Lietuvoje. Taikant mokslinės literatūros, statistinių duomenų analizės ir sintezės, dokumentų analizės, gerosios praktikos pavyzdžių analizės, sugretinimo ir kitus metodus, nustatytos TMTG organizavimo prielaidos. TMTG organizavimo teorinės prielaidos: TMTG organizavimo samprata ir vertinimas; ūkininkų supažindinimas su TMTG plėtojimo gerąja praktika; Europos inovacijų partnerystės (EIP) ir kitų projektų patirtis; vietos bendruomenių įsitraukimas kuriant paramos sistemas; tiesioginių pardavimų kultūra; šalyje plėtojamos ūkininkų rinkos; maisto produktų rinkos dykumėjimas; bendrakūros procesas; TMTG organizavimo principai ir kita. TMTG organizavimo prielaidos Lietuvoje: šalyje vyraujančios maisto tiekimo grandinės; maisto švaistymo mąstas; žemės ūkio produkcijos perdirbimas ūkininkų ūkiuose; parduodamas žemės ūkio ir maisto produktų kiekis ūkininkų turguose ir kita.