Kulinarinės knygos Lietuvoje 1918–1940 metais
DOI:
https://doi.org/10.15823/istorija.2024.136.1Pagrindiniai žodžiai:
kulinarinė knyga, literatūra, gastronominė kultūra, Lietuva, tarpukaris, 1918–1940 m.Santrauka
Straipsnyje analizuojamos kulinarinės knygos, leistos Lietuvoje 1918–1940 metais. Pagrindinis dėmesys sutelkiamas į šių knygų leidybos aktyvumo tendencijas ir mastą XX a. 3-iajame ir 4-ajame dešimtmečiais, kolektyvinės knygų autorių biografijos bruožų pristatymą, knygų leidėjų analizę ir sąsajas su bendrais gastronominės kultūros procesais bei visuomenės gyvenimo pokyčiais tarpukariu. Tyrinėjant pasirinktą temą, remiantis lyginamuoju, analitiniu, aprašomuoju bei statistinės analizės metodais, pirmą kartą lietuviškoje istoriografijoje tarpukario kulinarinė literatūra buvo tyrinėta kompleksiškai, ją susisteminant ir vertinant įvairiais aspektais. Nustatyta, jog šių knygų leidybos suaktyvėjimas pastebimas XX a. 4-ajame deš., dauguma identifikuotų autorių buvo moterys, daugiau negu pusė rašiusiųjų knygas turėjo specialų išsilavinimą. Šių knygų publikavimu buvo suinteresuotos tiek verslo, tiek valstybinės, tiek visuomeninės organizacijos, mažiau – privačios pavienės iniciatyvos, per kulinarines knygas skleidusios savo idėjas ir atliepusios bendras to meto tendencijas.
Atsisiuntimai
Atsisiuntimai
Publikuota
Kaip cituoti
Numeris
Skyriai
License
Copyright (c) 2025 History / Istorija

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.