AUKŠTATEMPERATŪRINIO GRŪDŲ DŽIOVINIMO PROCESO ANALIZĖ

Authors

  • Martynas Gudjurgis Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Egidijus Zvicevičius Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Karolis Paskačimas Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

aukštatemperatūrinis džiovinimas, aušinimas, temperatūra, drėgnis, kviečiai

Santrauka

Dažnai nuimtas grūdų derlius turi per didelį drėgnumą ir yra užterštas priemaišomis bei piktžolėmis. Jeigu grūdai nėra laiku išvalomi ir ypač – išdžiovinami, jie gali pradėti kaisti ir gesti. Todėl labai svarbu kuo greičiau stabilizuoti grūdų masės biologinį aktyvumą ir paruošti juos sandėliavimui. Aukštatemperatūrinės grūdų džiovinimo technologijos yra plačiai naudojamos, siekiant sumažinti nukultų grūdų drėgnumą iki laikymui saugaus kondicinio drėgnumo. Tai įvairaus drėgnumo grūdams džiovinti tinkančios, intensyvios ir patikimos, tačiau didelių energijos sąnaudų reikalaujančios technologijos. Todėl daug dėmesio skiriama džiovinant vykstantiems šilumos-masės mainų procesams ir jų valdymui optimizuoti. Intensyviai ieškoma būdų sumažinti energijos suvartojimą ir padidinti džiūvimo greitį, bet tuo pačiu nepakenkiant bendrai grūdų kokybei ir jų maistinei vertei. 

Straipsnyje pateikiama kviečių grūdų, kurių pradinis drėgnumas svyravo nuo 14,7 ± 1,1 proc. iki 17,2 ± 1,3 proc., džiovinimo periodinio veikimo šachtinėje 95 t talpos ir 60 t per valandą maksimalaus našumo džiovykloje proceso analizė. Nustatyta, kad ventiliuojant 80 °C temperatūros džiovikliu, vieno džiovinimo ciklo metu iš grūdų išgarinama vidutiniškai 2494,0±827 kg vandens. Taip pat buvo atlikta palyginamoji skirtingo pradinio drėgnumo analizė: <15 proc.; 15,1–15,5 proc.; 15,6–16 proc.; 16,1–16,5 proc.; >16,5 proc. kviečių grūdų džiovinimo procesų palyginamoji analizė nustatant džiovinimo trukmės ir džioviklio savybių pokyčius.

Atsisiuntimai

Publikuota

2025-07-04