FUNKCINIŲ PRIEDŲ ĮTAKA LEDINUKŲ KOKYBEI

Authors

  • Veronika Mekytė VDU Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

ledinukai, erškėtuogės, ramunėlių žiedai, liepų žiedai, pipirmėtės lapai, ksilitolis

Santrauka

Sukurta ledinukų receptūra, kurie buvo pagaminti iš ksilitolio cukraus ir vaistažolių vandeninių ekstraktų. Naudotos vaistažolės: pipirmėtės lapai, ramunėlių žiedai ir liepų žiedai. Taip pat ledinukų receptūra papildyta liofilizuotų erškėtuogių milteliais, kurie naudoti skirtinga 0, 1, ir 2 proc. dalimi receptūroje. Lyginant skirtingus ledinukus, vertinta visuma: koks liofilizuotų erškėtuogių priedo kiekis ir naudotas vaistažolių vandeninis ekstraktas yra naudingiausias funkcinis priedas jų kokybei gerinti. Nustatyta, kad didžiausiu rūgštingumu (7,4 °N) išsiskyrė ledinukai, pagaminti su ramunėlių žiedų ekstraktu ir su erškėtuogių miltelių 2 proc. priedu. Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis išliko ledinukuose su ramunėlių žiedų ir pipirmėtės lapų ekstraktais su 2 proc. erškėtuogių miltelių priedu, atitinkamai 2,30 ir 2,35 mg GRE 100g-1. Didžiausias vitamino C kiekis nustatytas liepų žiedų ledinukuose su 2 proc. erškėtuogių miltelių priedu 72,1 mg 100g-1. Vertinant tekstūrą didžiausiu tvirtumu išsiskyrė ramunėlių žiedų ledinukai su 2 proc. erškėtuogių miltelių priedu. Rezultatai rodo, kad geriausia funkcinių priedų kombinacija buvo ledinukai su ramunėlių žiedų ekstraktu ir su 2 proc. erškėtuogių miltelių priedu.

Atsisiuntimai

Publikuota

2025-07-04