DŽIOVINIMO TEMPERATŪRŲ ĮTAKA VALGOMOJO SAUSMEDŽIO (Lonicera caerulea L.) UOGŲ BIOLOGIŠKAI AKTYVIŲ MEDŽIAGŲ KIEKIAMS
Pagrindiniai žodžiai:
valgomasis sausmedis, biologiškai aktyvios medžiagos, džiovinimasSantrauka
Atlikto tyrimo metu buvo nagrinėjama džiovinimo 50 oC ir 60 oC laipsnių temperatūrų įtaka valgomojo sausmedžio uogų (Lonicera caerulea) biologiškai aktyvių medžiagų kiekiams. Tyrimo objektas – keturios valgomojo sausmedžio uogų veislės: 'Aurora', 'Honeybee', 'Wojtek' ir 'Zojka'. Tyrimai atlikti 2022 m. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto maisto žaliavų kokybės tyrimų bei žemės ir miškų jungtinių tyrimų atviros prieigos centro augalinių žaliavų kokybės laboratorijoje, kur tirtose valgomojo sausmedžio uogose buvo nustatytas bendras fenolių, antocianų, vitamino C kiekis ir antioksidacinis aktyvumas. Atlikto tyrimo metu nustatyta, kad didžiausias fenolių kiekis yra šviežiose 'Wojtek' veislės uogose, o džiovinimas 50 °C laipsnių temperatūroje turėjo reikšmingos įtakos fenolių kiekio sumažėjimui visose tirtose veislėse. Tuo tarpu antocianų kiekio sumažėjimui reikšmingos įtakos turėjo džiovinimas 50 °C ir 60 °C laipsnių temperatūrose. Didžiausias vitamino C kiekis nustatytas šviežiose valgomojo sausmedžio 'Zojka' veislės uogose. Džiovinimas reikšmingai sumažino vitamino C kiekį, tačiau esminių skirtumų tarp 50 °C ir 60 °C laipsnių nenustatyta (išskyrus veislę 'Aurora'). Reikšminga džiovinimo įtaka antioksidaciniam aktyvumui nustatyta 'Aurora' ir 'Honeybee' veislių uogose.