APLINKOS IR SANDĖLIAVIMO VEIKSNIŲ ĮTAKA ŽIEMINIŲ KVIEČIŲ GRŪDŲ KOKYBEI

Authors

  • Ieva Petkevičiūtė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Skaidrė Supronienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

kviečiai, mikromicetai, kokybė, mikotoksinai, sandėliavimo trukmė

Santrauka

Siekiant įvertinti aplinkos veiksnių įtaką žieminių kviečių grūdų kokybiniams rodikliams, 2022 m. po derliaus nuėmimo buvo surinkti grūdų mėginiai iš skirtingus Lietuvos regionus atstovaujančių vietovių (iš viso 8 mėginiai). 3 kg masės mėginiai buvo paimti iš vietinių ūkininkų sandėlių. Mikotoksinų deoksinivalenolio (DON), trichotecenų (TR), zearalenono (ZEN), aflatoksinų (AFL) Ochratoksinų (OCH) ir kritimo skaičiaus tyrimai atlikti Valstybinėje augalininkystės tarnyboje prie Žemės ūkio ministerijos, kiti kokybiniai rodikliai įvertinti analizatoriumi „Infratec“ bei naudojant vizualų identifikavimą ir standartą LST EN ISO 3093. Duomenys apie kritulių kiekį gauti iš Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos. 

Apibendrinant tyrimus galima teigti, kad skirtingose Lietuvos regionuose užaugintų kviečių grūdų kokybės skirtumai matomi labai ryškūs, tai galėjo nulemti daug biotinių ir abiotinių veiksnių, tokių kaip agrotechninės sąlygos,  dirvožemio savybės, meteorologinės sąlygos bei mikroorganizmų išplitimas ir įvairovė.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24