MIKROKAPSULIAVIMUI NAUDOJAMOS MEDŽIAGOS ĮTAKA GERVUOGIŲ SULČIŲ MILTELIŲ SPALVAI

Authors

  • Simona Mažeikaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Živilė Tarasevičienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Indrė Čechovičienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

spalva, gervuogių sultys, maltodekstrinas, inulinas

Santrauka

Spalva – viena iš svarbiausių juslinių savybių, todėl aktualu kuo ilgiau išlaikyti ją stabilią. Tam gali būti pasitelkiami įvairūs būdai, stabdantys biologiškai aktyvių junginių skilimą, vienas iš jų – mikrokapsuliavimas. Tyrimas buvo atliktas 2023 m. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro Augalinių žaliavų kokybės laboratorijoje. 'Orkan', 'Brzezina' ir 'Polar' veislių gervuogių sulčių ir jų miltelių spalva nustatyta spektrofotometru ColorFlex, naudojant CIELab sistemą (L*a*b*). Tamsiausią spalvą 'Orkan' ir 'Polar' gervuogių sulčių milteliams suteikė 20 %, o 'Brzezina' – 30 % maltodekstrino priedas. Raudoniausią atspalvį 'Orkan' ir 'Polar' veislių gervuogių sulčių milteliams suteikė 30 % inulino, o 'Brzezina' – 30% maltodekstrino priedas. Geltoniausią atspalvį suteikė 30 % inulino priedas 'Orkan' ir 'Polar' veislių, o 30 % maltodekstrino priedas – 'Brzezina' veislės liofilizuotoms gervuogių sultims (milteliams).

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24