DIDŽIOSIOS DILGĖLĖS (URTICA DIOICA) IR DARŽINIO ŠPINATO (SPINACIA OLERACEA) LAPŲ MINERALINĖ SUDĖTIS

Authors

  • Miglė Kviklienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Judita Černiauskienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

dilgėlės, špinatai, ląsteliena, mineralai, pelenai

Santrauka

Sparčiai besikeičiant gyvensenos tempui ir didėjant dėmesiui sveikatai, žmogui svarbu užtikrinti sveiką ir subalansuotą mitybą. Į kasdienę mitybą siūloma įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių bei uogų, su kuriomis galima papildyti organizmą naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip polifenoliai, antocianai, mikro- / makroelementai.  Pastaruoju metu įvairių produktų gamybai naudojami įvairūs augaliniai priedai, kurie papildo produktą mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, baltymais ar kitomis maistinėmis medžiagomis. Tikėtina, kad maisto produktų gamyboje naudojant dilgėlių arba špinatų lapus, įprastą maistą galima papildyti mineralinėmis medžiagomis.  Šio tyrimo tikslas buvo nustatyti ir palyginti didžiosios dilgėlės (Urtica dioica L.) ir daržinio špinato (Spinacia oleracea L.) lapų mineralinių medžiagų sudėtį.

Atliktas tyrimas parodė, kad špinatų (Spinacia oleracea L.) lapai sukaupė esminiai didesnius kiekius žmogaus organizmui svarbių mineralinių junginių, iš makroelementų – kalis, magnis, o iš mikroelementų –  geležis, manganas, cinkas – negu didžiosios dilgėlės (Urtica dioica L.).

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24