VALGOMŲJŲ BULVIŲ KOKYBINIŲ RODIKLIŲ PALYGINIMAS, AUGINANT PAGAL SKIRTINGAS ŽEMDIRBYSTĖS SISTEMAS

Authors

  • Marija Grigonytė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Robertas Kosteckas Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

bulvių gumbai, biodinaminė žemdirbystė, ekologinė žemdirbystė, intensyvi žemdirbystė, Baltic Rose

Santrauka

Bulvės Lietuvoje yra vienas iš labiausiai auginamų augalų. Bulvės yra auginamos kaip maisto produktas ir kaip puikus krakmolo šaltinis. Šios daržovės vidutinis drėgmės kiekis yra 75 %. Bulvių gumbai pasižymi itin dideliu angliavandenių kiekiu, iš kurių didžioji dalis yra krakmolas. Vienas iš labiausiai naudingų ir vertingų vitaminų bulvėse yra vitaminas C. Jo kiekis vidutiniškai yra 10–30 mg kg-1. Tyrimai rodo, kad „Baltic Rose“ veislės bulvėse skaidulų kiekis siekia 29,49 % biodinamiškai augintose bulvėse. Didžiausias vitamino C kiekis (6,42 mg 100 g-1) taip pat nustatytas biodinaminėje žemdirbystės sistemoje užaugintose bulvėse. Šie tyrimai rodo, kad bulvių gumbai, kurie buvo užauginti biodinaminiame ūkyje, yra palankiausi žmogaus sveikatai bei turi geriausius kokybinius rodiklius.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24