MATČIA (CAMELLIA SINENSIS L.) IR MORINGA (MORINGA OLEIFERA) LAPŲ MILTELIŲ PRIEDO ĮTAKA KEKSIUKŲ KOKYBEI
Pagrindiniai žodžiai:
Moringa lapai, Matčia žalioji arbata, keksiukai, mielteliai.Santrauka
Tyrimai buvo atliekami 2023 m. VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto, Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje, Maisto žaliavų, agronominių ir zootechninių tyrimų laboratorijoje bei Atviros prieigos Žemės ir miškų jungtinių tyrimų centro Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje. Tyrimui atlikti buvo paruošti miltinės konditerijos gaminiai – keksiukai. Naudotos žaliavos buvo įsigytos Kauno prekybos centre: ryžių ir migdolų miltai, rapsų aliejus, kiaušiniai, kepimo milteliai, cukrus, druska. Siekiant pagerinti kepinių maistinę vertę, dalis ryžių miltų buvo pakeisti Moringa lapų ir žaliosios arbatos Matčia milteliais atitinkamai – 6, 9, 12 %. Baltymų (%), ląstelienos (%), ir drėgmės (%) kiekis keksiukuose nustatytas naudojant standartinius metodus. Esmingai mažiausias drėgmės kiekis nustatytas keksiukuose su Matčia 6 % ir Moringa 6 % ir 9 % lapų miltelių priedu, lyginant su kontrole, kituose keksiukuose esminių skirtumų nenustatyta. 9 % ir 12 % Matčia ir Moringa miltelių priedas didino baltymų ir ląstelienos kiekį.