ŠVIEŽIŲ IR KONTROLIUOJAMOS ATMOSFEROS KAMEROSE LAIKYTŲ ČESNAKŲ KOKYBĖS TYRIMAI

Authors

  • Ieva Burbulytė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Aurelija Paulauskienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

česnakas, laikymas, pokyčiai, kokybė, cheminė sudėtis

Santrauka

Išanalizavus mokslinius straipsnius ir atlikus cheminius tyrimus, galima teigti, kad česnakas (Allium sativum) yra labai naudinga daržovė visuomenės racione. Jis pasižymi puikiomis antibakterinėmis, priešuždegiminėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, tačiau geriausią cheminę sudėtį turi šviežias, neperdirbtas, nepaveiktas laikymo sąlygų ar kitų veiksnių česnakas. Todėl, norint įsisavinti geriausias medžiagas, rekomenduojama vartoti šviežią. Šiame darbe buvo taikytas česnakų laikymas skirtingos atmosferos kamerose, geriausiai pasižymėjo dvi kameros, kurios palaikė 60–70 % drėgmę ir 0 ir 2°C temperatūrą. Ištirta tirpių sausųjų medžiagų, fenolių ir askorbo rūgščių kiekiai. Laikymo pokyčiai įrodė, kad česnakų laikymui yra netinkama aukštesnė nei 2°C temperatūra ir atmosferos palaikymas CO₂, O₂ ir N2 dujomis. Dėl per didelės temperatūros, laikant ilgesnį laiką, kyla grėsmė prarasti žaliavas, kadangi jos pradeda pelyti ir pūti.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24