VEISLĖS IR DŽIOVINIMO TEMPERATŪROS ĮTAKA MEDLIEVŲ UOGŲ JUOSTELIŲ KOKYBEI
Pagrindiniai žodžiai:
juostelės, medlievų uogos, veislė, kokybėSantrauka
Tyrimai buvo atliekami 2023 metais, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslo katedros Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje ir Augalinių žaliavų kokybės laboratorijoje. Tyrimo metu iš keturių skirtingų veislių ('Honeywood', 'Martin', 'Northline', 'Smoky') medlievų uogų buvo gaminamos tyrės, iš kurių formuotos 4–5 mm juostelės ir džiovintos 12 val. prie 50 ºC, 60 ºC, 70 ºC temperatūros. Standartizuotais metodais atlikti sausų medžiagų, baltymų, ląstelienos nustatymo tyrimai. Sausų medžiagų kiekis medlievų uogų juostelėse svyravo nuo 73,43 iki 96,53 %. Tyrimų rezultatai parodė, kad didžiausias baltymų ir ląstelienos kiekis aptinkamas iš 'Martin' veislės pagamintose juostelėse, džiovinant prie 50 ºC temperatūros. Mažiausius ląstelienos kiekius kaupė prie 70 ºC džiovintos juostelės. Ląsteliena yra svarbi žmogaus organizmui ir turi įtakos reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje, norint apsisaugoti nuo viršsvorio bei sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką (Ayalew, 2020).