APDOROJIMO BŪDO ĮTAKA BIOLOGIŠKAI AKTYVIŲ JUNGINIŲ KIEKIUI IR ANTIOKSIDACINIAM AKTYVUMUI BULVIŲ STIEBAGUMBIŲ MILTELIUOSE

Authors

  • Ingrida Vaičekauskaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Nijolė Vaitkevičienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

bulvių milteliai, flavonoidai, fenoliniai junginiai, antocianinai, antioksidacinis aktyvumas.

Santrauka

Bulvių stiebagumbių miltelių kokybės tyrimai atlikti 2023–2024 m. VDU ŽŪA Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų bei Atviro prieigos centro (APC) Augalinių žaliavų kokybės laboratorijose. Bulvių miltelių gamybai buvo naudojami skirtingų veislių 'Violet Queen', 'Blue Star' ir 'Mullberry Beauty' bulvių stiebagumbiai su spalvotu minkštimu. Prieš džiovinimą stiebagumbiai buvo apdoroti skirtingais būdais: 1) stiebagumbiai išvirti su luobele; 2) stiebagumbiai išvirti be luobelės; 3) stiebagumbiai be luobelės lėtai išvirti vakuume. Skirtingais būdais apdoroti bulvių stiebagumbiai buvo džiovinami džiovinimo spintoje 50 °C temperatūroje 12 valandų. Stiebagumbių milteliuose buvo nustatyta: bendras fenolinių junginių, bendras flavonoidų, bendras antocianinų kiekiai bei antioksidacinis aktyvumas. Atliki tyrimai parodė, kad stiebagumbių apdorojimo būdas prieš džiovinimą ir veislės savybės turėjo įtakos bendriems flavonoidų ir antocianinų kiekiams bei antioksidaciniam aktyvumui tirtų skirtingų veislių bulvių milteliuose. Esmingai didžiausias bendras flavonoidų ir antocianinų kiekis buvo išvirtų su luobele 'Violet Queen' stiebagumbių milteliuose. Esmingai didžiausias antioksidacinis aktyvumas nustatytas 'Violet Queen' milteliuose, pagamintuose iš stiebagumbių, kurie prieš džiovinimą išvirti su luobele bei lėtai išvirti vakuume.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24