BENDRAKŪROS SVARBOS PLĖTOJANT TRUMPĄSIAS MAISTO TIEKIMO GRANDINES TEORINIAI ASPEKTAI
Pagrindiniai žodžiai:
bendrakūra, bendrakūros vertė, bendrakūros plėtojimas, nuo ūkio iki stalo, trumposios maisto tiekimo grandinės (TMTG)Santrauka
Straipsnio tikslas – atskleisti bendrakūros svarbą plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines. Šiame straipsnyje atskleista bendrakūros esmė ir svarba bei jos plėtojimą lemiantys veiksniai. Išskiriami 3 bendrakūros esmę nusakantys požiūriai: vertės kūrimo dimensija, bendradarbiavimu grįsta veikla, skirta kurti ir vystyti inovacijas, bei bendrai kuriamas žinių aspektas. Vertė sukuriama visoms bendrakūroje dalyvaujančioms pusėms. Nepaisant to, plėtojant TMTG susiduriama su įvairiais iššūkiais, tokiais kaip senėjanti ūkininkų bendruomenė, trūkstami įgūdžiai ir gebėjimai, didelis sezoniškumas, lėšų trūkumas, mažas prekių asortimentas. Bendrakūros plėtojimą lemiančiais veiksniais išskiriami ES tvaraus maisto strategija „Nuo ūkio iki stalo“, komunikacija, pasitikėjimas, lojalumas ir inovacijos. Straipsnyje naudoti mokslinės literatūros šaltinių analizės ir apibendrinimo tyrimo metodai.