MAISTO PRIEINAMUMO UŽTIKRINIMAS EUROPOS SĄJUNGOS ŠALYSE

Authors

  • Simas Gečas Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

maisto prieinamumo užtikrinimas, Europos Sąjungos šalys

Santrauka

Darbo tikslas – įvertinti suderinto vartotojų kainos indekso situaciją, pagal kurią bus nustatytas maisto prieinamumo užtikrinimas Europos Sąjungos šalyse. Straipsnyje pateikiama maisto saugumo užtikrinimo samprata bei pagrindiniai vertinimo metodai, kurie naudojami nustatyti maisto saugumo užtikrinimo lygį. Straipsnyje pateikiamas suderintas vartotojų kainos indeksas, kuris rodo tam tikrą maisto prieinamumą Europos Sąjungos šalyse. Tyrimo rezultatai rodo, kad 2020–2022 m. suderintas vartotojų kainos indeksas yra gana aukštas ekonomiškai silpnesnėse šalyse. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į šalis, kuriose yra didelis maisto švaistymas. Maisto švaistymas tiesiogiai veikia maisto prieinamumą, nes sumažina maisto kiekį, kuris yra prieinamas vartotojams. Dėl šios priežasties maisto kainos gali kilti, o tai gali apsunkinti maisto prieinamumą žmonėms, gaunantiems mažas pajamas.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24

Numeris

Skyriai

Bioekonomika, žemės ir maisto ūkio darnumas