TIRŠTOJO MĖŠLO LAIKYMO TECHNOLOGIJOS VERTINIMAS

Authors

  • Kostas Knokneris Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Jonas Čėsna Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

tirštasis mėšlas, mėšlo laikymas, technologijų inžinerija

Santrauka

Gyvulininkystė žemės ūkyje – vienas pagrindinių oro taršos šaltinių amoniako ir ŠESD junginiais. Mėšlą tvarkant netinkamai, kyla ir paviršinių, gruntinių vandenų, dirvožemio taršos azoto junginiais grėsmė. Taikant tinkamas vadybos priemones, mėšlas gali būti paverčiamas trąša – kompostu. Kompostavimo procesui vykti turi būti sudarytos tam tikros sąlygos: palaikoma optimali temperatūra, drėgmės kiekis, C:N santykis. Dangų naudojimas mėšlui uždengti yra viena paprasčiausių priemonių oro taršai mažinti. Tačiau, pasitelkus šią technologiją, galima optimizuoti ir kompostavimosi procesą, palaikant optimalią mėšlo temperatūrą. Šis eksperimentinis tyrimas atliktas draudžiamuoju tręšti laikotarpiu, gamybinėmis sąlygomis, kurios atitinka sąlygas, esančias gyvulininkystės ūkiuose, kai mėšlas laikomas rietuvėse prie tvartų ar tręšiamuosiuose laukuose. Tyrimo metu jutikliais matuojama mėšlo temperatūra skirtingame rietuvės gylyje, taip pat išmatuota oro tarša amoniako dujomis iš mėšlo rietuvių. Nustatyta, kad >10 cm šiaudų sluoksnis padeda palaikyti 50–75°C temperatūrą ir paviršiniuose mėšlo sluoksniuose. Be to, iki 85 % sumažinama oro tarša amoniako dujomis per pirmąsias 30 dienų nuo mėšlo sukrovimo į rietuves, kai amoniako emisiją į aplinką yra intensyviausia.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24