AUGALINIŲ ŽALIAVŲ PRIEDŲ ĮTAKA MAKARONŲ KOKYBEI
Pagrindiniai žodžiai:
dilgėlės, garšva, makaronai, spelta miltaiSantrauka
Pagrindinis tikslas buvo ištirti makaronų, praturtintų skirtingais garšvų ir dilgėlių lapų miltelių priedais, cheminę sudėtį ir palyginti jų kokybę. Laboratorinis eksperimentas buvo atliktas 2023 metais Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų institute. Tyrimo objektas –paprastosios garšvos(Aegopodium podagraria) ir didžiosios dilgėlės (Urtica dioica L.) milteliais praturtinti makaronai. Cheminės analizės buvo atliktos po tris pakartojimus. Tyrimų rezultatai parodė, jog dilgėlių miltelių priedas didino baltymų kiekį makaronuose. Visais tirtais atvejais makaronų virimo nuostoliai buvo nedideli ir atitiko kokybiškiems makaronams keliamus reikalavimus. Naudotos augalinės žaliavos didino makaronų rūgštingumą.