SKIRTINGŲ ORGANINIŲ MULČIŲ ĮTAKA VALGOMOSIOS MORKOS (Daucus sativa L.) PASĖLIUI

Authors

  • Karolina Jackevičienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Aušra Sinkevičienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

valgomoji morka, organiniai mulčiai, piktžolės

Santrauka

Šiame darbe nagrinėjama skirtingų organinių mulčių įtaką valgomosios morkos (Daucus sativa L.) pasėlio piktžolėtumui visu vegetacijos laikotarpiu. Tyrimai atliekami 2023 m. Vilkaviškio rajone Giedrių kaime. Tyrimo tikslas – įvertinti bei palyginti skirtingų organinių mulčių įtaką piktžolėtumui valgomosios morkos (Daucus sativa L.) pasėlyje. Piktžolių daigai skaičiuoti kiekviename laukelyje keturiose pastoviose aikštelėse 0,2 x 0,3 m, kas 10 dienų. Kiekvienos apskaitos metu piktžolės išrautos, suskaičiuotos ir nustatyta jų rūšinė sudėtis.

Tyrimo metu nustatyta, kad visi organiniai mulčiai esmingai kiek mažino (1,3–1,8 karto) trumpaamžių ir bendrą piktžolių dygimą lyginant su nemulčiuotais laukeliais. 10 cm storio organinių mulčių sluoksnis esmingai mažino (2,2 karto) daugiamečių piktžolių dygimą, lyginant su 5 cm storiu mulčiuotais laukeliais. Trumpaamžių piktžolių dygimą taip pat mažino (1,4 karto) 5 cm storio mulčiaus sluoknis, bet neesmingai. Tiriamuoju laikotarpiu nustatyta, kad žolės ir šiaudų mulčias esmingai didino (2,1–2,2 karto) valgomųjų morkų (Daucus sativa L.) derlingumą, taip pat 10 cm storio mulčiaus sluoksnis turėjo įtakos esmingai didesniam (1,4 karto) valgomosios morkos (Daucus sativa L.) derliui, lyginant su 5 cm storio sluoksniu mulčiumi.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24