MAISTO MYLIŲ VERTINIMO IR PROJEKTAVIMO TEORINIAI ASPEKTAI
Pagrindiniai žodžiai:
maisto mylios, tvarumas, CO2 emisijos, ekologinis pėdsakas, vietiniai maisto produktai, maisto tiekimo grandinės, transportavimas, vartotojų elgsenaSantrauka
Šiame straipsnyje nagrinėjami teoriniai maisto mylių vertinimo ir projektavimo aspektai, susiję su jų poveikiu aplinkos apsaugai, ekonominiam efektyvumui ir socialinei atsakomybei žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinėse. Darbo aktualumas grindžiamas didėjančiu pasauliniu susirūpinimu dėl klimato kaitos ir poreikiu stiprinti ekonominius ūkių aspektus, siekiant sumažinti tarptautinės prekybos ekologinį pėdsaką. Maisto mylių sąvoka apibūdina atstumą, kurį įveikia maisto produktai nuo gamybos iki galutinio vartotojo ir kuris yra tiesiogiai susijęs su išmetamu CO2 kiekiu, energijos suvartojimu ir maisto tiekimo saugos aspektais. Tyrimo metodas apėmė išsamią mokslinės literatūros analizę apie maisto mylių sąvoką, jų poveikį CO2 išmetimui transportavimo metu, vartotojų sąmoningumo ir elgsenos pokyčius bei vietinių maisto produktų paklausos tendencijas. Tyrimo rezultatai parodė, kad maisto mylių optimizavimas ir vietos maisto sistemų stiprinimas gali reikšmingai prisidėti prie tvarumo principų įgyvendinimo, ekonominio atsparumo ir aplinkos apsaugos.