SKIRTINGŲ VEISLIŲ VALGOMOJO BUROKĖLIO (BETA VULGARIS L.) ŠAKNIAVAISIŲ CHEMINĖS SUDĖTIES PALYGINIMAS

Authors

  • Monika Lubauskaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Judita Černiauskienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

burokėliai, veislės, betalainai, spalva

Santrauka

Tyrimo tikslas nustatyti ir palyginti apdorojimo būdo įtaką skirtingų veislių burokėlių cheminei sudėčiai. Tyrimai atlikti Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos, Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslo katedros, Atviros prieigos Žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro Augalinių žaliavų kokybės laboratorijose. Standartizuotais metodais nustatyta sausųjų medžiagų kiekis, betalainų kiekis, spalva. Esmingai didžiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas keptuose ‘Pablo F₁’ veislės burokėliuose. Palyginus skirtingų veislių burokėlių šakniavaisius ir apdorojimo būdus, esminiai betaksantinų kiekiai nesiskyrė. Esminiai didžiausias betacianinų kiekis nustatytas 'Cylindra' veislės burokėliuose tiek šviežiuose, tiek apdorotuose. Palyginus skirtingų veislių bei įvertinus šviežius šakniavaisius ir jų apdorojimo būdus nustatyta, kad esminiai didžiausias raudonos ir mėlynos spalvos intensyvumai buvo 'Cylindra' veislės burokėlių šakniavaisiuose.

 

 

Atsisiuntimai

Publikuota

2023-07-09