AUGALŲ BIOSTIMULIATORIAUS ĮTAKA VALGOMŲJŲ MORKŲ (DAUCUS SATIVUS ROHL.) KOKYBINIAMS RODIKLIAMS

Authors

  • Nauris Laukaitis Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Robertas Kosteckas Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

morkos, biostimuliatoriai, kokybiniai rodikliai

Santrauka

Morkos – antroji pagal auginimą ir suvartojimą daržovė Lietuvoje.  Dėl morkų didelės reikšmės vartojimui, svarbu nuolat gerinti jų kokybę ir produktyvumą, mažinant išteklius ir kaštus.

Biostimuliatoriai – naujos kartos stimuliaciniai komponentai, sudaryti iš biologiškai aktyvių medžiagų. Jie yra natūralesni už trąšas ar pesticidus, o savo sudėtyje gali turėti mikroorganizmų (pvz., bakterijų, grybelių) bei aktyviai veikti svarbius augalų procesus. Siekiant geriau suprasti biostimuliatorių įtaką valgomųjų morkų kokybiniams rodikliams ir produktyvumui gerinti, šiuo metu didelis dėmesys yra skiriamas tinkamam biostimuliatorių panaudojimui praktikoje bei globalių problemų, tokių kaip badas, maisto švaistymas ir nutukimas, sprendimams. Tikslas: Nustatyti ir palyginti biostimuliatoriaus įtaką valgomųjų morkų (Daucus Sativus Rohl.) kokybiniams rodikliams. Tyrimo medžiaga ir metodai: Lauko eksperimentas buvo atliktas 2021 m. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Bandymų stotyje. Laboratorijoje buvo nustatyta nitratų, pelenų kiekiai ir spalva.

Atlikus tyrimus nustatyta, jog didžiausias nitratų kiekis susikaupė 'Amsterdam2' veislės šakniavaisiuose, esmingai 4,0 kartais daugiau, nei 'Karotela' veislės šakniavaisiuose. Mažiausias nitratų kiekis, nustatytas, panaudojus biostimuliatoriaus normą 1 l ha-1.  'Amsterdam2' veislės šakniavaisiai sukaupė 25,7 proc. žalių pelenų, esmingai daugiau nei 'Karotela' veislės šakniavaisiai.

Intensyvesnė (L*) spalva buvo 'Amsterdam2' veislės morkų šakniavaisiuose, o panaudojus biostimuliatorių  2 l
ha-1 spalvos (L*)  intensyvumas mažėjo neesmingai. 'Karotela' veislės morkų šakniavaisių spalva (a*) buvo 7,4 proc. intensyvesnė už 'Amsterdam2' veislės. 'Amsterdam2' veislės šakniavaisiuose raudonos spalvos intensyvumas esmingai didėjo nuo 4,5 iki 5,1 proc. didinant biostimuliatoriaus normą. 'Karotela' veislės morkų šakniavaisiuose spalvos intensyvumas  esmingai sumažėjo 4,6 proc. panaudojus 1 l ha-1 biostimuliatorių. 'Amsterdam2' veislės morkų šakniavaisiuose spalvos intensyvumas (b*) buvo esmingai didesnis 4,5 proc. lyginant su 'Karotela' veisle.

Atsisiuntimai

Publikuota

2023-07-09