ŠILKMEDŽIO LAPŲ (MORUS ALBA L.) PRIEDO ĮTAKA SVIESTINIŲ SAUSAINIŲ KOKYBEI

Authors

  • Simona Peleckaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Dovilė Levickienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

sviestiniai sausainiai, kvietiniai miltai, šilkmedžio lapai, pelenai, ląsteliena, spalva

Santrauka

Sviestiniai sausainiai yra plačiai paplitęs ir mėgstamas konditerijos gaminys tarp įvairaus amžiaus grupių. Maisto pramonėje išaugo tendencija kurti produktus panaudojant augalines žaliavas kaip priedą, mąstant apie maisto tvarumą, žmonių sveikatą.

Tyrimo tikslas – ištirti šilkmedžio lapų priedo įtaką sviestinių sausainių kokybei. Tyrimai vykdyti 2023 metais Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje bei agronominių ir zootechninių tyrimų laboratorijoje. Naudotos žaliavos: kvietiniai miltai, sviestas, kiaušiniai, cukrus, kepimo milteliai. Buvo dedamas šilkmedžio 4, 8 ir 12 % lapų priedas. Tyrimo objektas – sviestiniai sausainiai.

Sausainiuose standartiniais metodais buvo tirta pelenų kiekis (%), ląstelienos kiekis (%) ir įvertinta sviestinių sausainių spalva.

Atlikus tyrimą esmingai mažiausias pelenų ir ląstelienos kiekis buvo nustatytas sausainiuose be priedo, o esmingai didžiausias pelenų kiekis nustatytas sausainiuose su 12% šilkmedžio lapų priedu. Atliktas spalvos tyrimas parodė, kad pridedant į sausainius šilkmedžio lapų priedą  L* ir a* reikšmės esmingai sumažėja, o b* reikšmė esmingai padidėja.

Atsisiuntimai

Publikuota

2023-07-09