VIETOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ TIEKIMO SANATORIJOMS SISTEMOS VYSTYMAS: AB BIRŠTONO SANATORIJOS „VERSMĖ“ ATVEJO ANALIZĖ

Authors

  • Lukas Juodžbalis Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

vietos maisto produktai , trumposios tiekimo grandinės , sanatorija

Santrauka

Vietos žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo integracija sanatorijų veikloje tampa ypač svarbi šiandieniniame, greitais pokyčiais pasižyminčiame gyvenime, siekiant gerinti ir spręsti vietos socialines, ekonomines bei sveikatos problemas. Tačiau ne visos Lietuvos sanatorijos siekia bendradarbiauti ar bendradarbiauja su vietiniais ūkininkais, kurių žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo sistemų vystymas galėtų prisidėti prie visuomenės sveikatos gerinimo. Sanatorijų veikloje neretai naudojamos ilgosios maisto tiekimo grandinės, kuriomis dažnai tiekiamas nesaugus maisto tiekimas, susidaro daug  pakuočių ir atliekų, švaistomas  maistas. Taip pat sanatorijos, tiekiančios reabilitacijos, sveikatinimo ir maitinimo paslaugas, renkasi pigesnius, atvežtus iš užsienio šalių, maisto produktus. Dėl to svarbu pabrėžti, kad  vietinis maistas  naudingesnis sveikatai.  Dėl to vietinių ūkininkų produkcijos tiekimo sistemos vystymas konkrečioje sanatorijos veikloje gali būti ne tik vienas iš esminių paslaugų gerinimo aspektų, bet ir turėti svarbią reikšmę gerinant pacientų sveikatą,  stabilizuojant vietinių ūkininkų pajamas, mažinant aplinkos taršą.

Atsisiuntimai

Publikuota

2023-07-09

Numeris

Skyriai

Inovacijos ir sprendimai verslo logistikoje