KIAULIAUOGIŲ (SOLANUM spp.) MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ POKYTIS NOKIMO LAIKOTARPIU
Pagrindiniai žodžiai:
kiauliauogės vaisiai, solanum spp., sunokimas, rūšysSantrauka
Tyrimo tikslas – palyginti Lietuvoje užaugintų skirtingų kiauliauogių rūšių vaisių kokybės rodiklius. Tyrimai atlikti VDU Žemės ūkio akademijoje, Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų katedros Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje, 2022 metais. Tyrimu nustatytas sausųjų medžiagų, ląstelienos, baltymų kiekio pokytis skirtingu nokimo tarpsniu keturių kiauliauogių vaisių rūšių (S. retroflexum – lenktažiedė kiauliauogė, S. melanocerasum – vyšninė kiauliauogė, S. nigrum var. americanum – amerikinė kiauliauogė, S. villosum – gauruotoji kiauliauogė). Daugiausia sausųjų medžiagų visų rūšių vaisiuose nustatyta III nokimo tarpsniu, kur kas daugiau jų buvo S. nigrum var. americanum – 22,30 proc. ir S. retroflexum – 21,75 proc. kiauliauogių vaisiuose, palyginti su kitomis rūšimis per visą nokimo laikotarpį. S. villosum vaisiuose buvo nustatyti didžiausi ląstelienos kiekiai visais nokimo tarpsniais, palyginti su kitomis rūšimis. Nokstant vaisiams baltymų kiekis mažėjo. Didžiausiu kiekiu I tarpsnyje išsiskyrė S. melanocerasum vaisiai – 16,89 proc.