SANDĖLIAVIMO TRUKMĖS ĮTAKA SMIDRŲ ŪGLIŲ KOKYBEI

Authors

  • Emilija Šilinskaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Audronė Žebrauskienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

smidras, sandėliavimas, ūgliai, kokybiniai rodikliai

Santrauka

Tyrimo tikslas – nustatyti sandėliavimo trukmės įtaka smidrų ūglių kokybei.

Smidrai užauginti VDU ŽŪA AF Pomologiniame sode.

Tyrimui parinkti sveiki, be pastebimų pažeidimų ar ligų požymių smidrų ūgliai. Ūgliai buvo atrinkti pagal skersmenį ir atlikti šviežių ūglių tyrimai, o kiti  sudėti į šaldymo maišiukus po 400 g ir laikomi šaldytuve 4 savaites.

Tyrimo objektas –  vaistinis smidras (Asparagus officinalis L.),. Tyrimai buvo atlikti 2022 metais birželio mėnesį Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje. Trimis pakartojimais buvo nustatyti  šie kokybiniai rodikliai: sausųjų medžiagų kiekis, vitamino C kiekis ir nitratų kiekis.

Atlikus tyrimą esmingai didžiausias sausųjų medžiagų kiekis smidrų ūgliuose buvo po I savaitės laikymo (6,12 proc.), o mažiausias – po II savaičių laikymo. Esmingai didžiausias vitamino C kiekis buvo šviežiuose smidrų ūgliuose (24,64 mg kg-1), o mažiausias  – III savaites laikytų smidrų ūgliuose (8,80 mg kg-1). Patikimai didžiausias nitratų kiekis  nustatytas šviežiuose smidrų ūgliuose (156 mg kg-1), o mažiausias – po III savaičių laikymo šaldytuve (134 mg kg-1).

Atsisiuntimai

Publikuota

2023-07-09