VALGOMOJO BATATO PRIEDO ĮTAKA SPELTA KVIEČIŲ DUONOS KOKYBEI
Pagrindiniai žodžiai:
valgomasis batatas, spelta miltų duona, ląsteliena, kalis, pelenaiSantrauka
Šio tyrimo tikslas – nustatyti valgomojo batato šakniagumbių tyrės priedo įtaką spelta kviečių duonos kokybei. Duonos kokybės tyrimai atlikti 2022 m. VDU ŽŪA Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų, VDU ŽŪA Maisto žaliavų, agronominių ir zootechninių tyrimų ir LAMMC Žemdirbystės instituto Agrocheminių tyrimų laboratorijose. Duonos gamybai buvo naudoti viso grūdo spelta kviečių miltai, druska, cukrus, sausos mielės, vanduo ir valgomųjų batatų šakniagumbių tyrė. Duonoje tam tikras procentas (0 , 20, 35 ir 50 proc. ) spelta kvietinių miltų buvo pakeista batatų šakniagumbių tyre. Eksperimento variantai: 1) kontrolinis – duona be batatų tyrės; 2) duonoje 20 proc. spelta kvietinių miltų pakeista batatų tyre; 3) duonoje 35 proc. spelta kvietinių miltų pakeista batatų tyre; 4) duonoje 50 proc. spelta kvietinių miltų pakeista batatų tyre. Duonoje standartiniais metodais buvo nustatyti baltymų, ląstelienos ir pelenų kiekiai. Kalio ir kalcio kiekybinis įvertinimas atliktas naudojant induktyviai susietą plazmos masės spektrometriją (ICP-MS).
Atlikti tyrimai parodė, kad valgomųjų batatų tyrės priedas didino ląstelienos ir pelenų kiekius duonoje. Esmingai didesni ląstelienos (3,35 proc. ) ir pelenų kiekiai nustatyti duonoje su 50 proc. valgomųjų batatų tyrės priedu, lyginant su duona be priedo. Valgomųjų batatų tyrės priedas turėjo neigiamos įtakos baltymų kiekiui duonoje. Esmingai mažiausias baltymų kiekis buvo duonoje su 50 proc. tyrės priedu (15,8 proc. ). Esmingai dižiausi kalcio (840 mg kg-1) ir kalio (8620 mg kg-1) kiekiai buvo duonoje su 50 proc. valgomųjų batatų tyrės priedu.