SKIRTINGŲ VEISLIŲ POMIDORŲ VAISIŲ KOKYBĖS RODIKLIŲ PAYGINIMAS
Pagrindiniai žodžiai:
pomidoras, veislė, vaisius, cheminiai rodikliai, biometriniai parametraiSantrauka
Tyrimo tikslas – ištirti ir palyginti skirtingų pomidorų veislių kokybės rodiklius. Pomidorai (Lycopersicon esculentum Mill.) užauginti 2021 metais Kauno rajone, Digrių kaime. Tyrimui rugpjūčio 30 dieną skinti pomidorų sveiki vaisiai, be pastebimų pažaidų ar ligų požymių. . Tyrimo objektas – eksperimente augintos šios pomidorų veislės: 'Honey Moon F1', 'Napika', 'Doufu × Brooklyn H' ir 'Valencia'.
Lauko eksperimente atlikti pomidorų vaisių biometriniai matavimai: išmatuotas vaisių skersmuo slankmačiu ir nustatyta masė sveriant elektroninėmis svarstyklėmis. VDU ŽŪA Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje trimis pakartojimais nustatyti šie pomidorų kokybiniai rodikliai: sausųjų medžiagų kiekis, tirpių sausųjų medžiagų kiekis ir likopeno kiekis.
Atlikus tyrimą esmingai didžiausi (233,6 g ir 5,7 cm) biometriniai parametrai nustatyti pomidorų veislės 'Honey Moon F1' vaisių. Esmingai daugiausia likopeno sukaupė raudonos spalvos veislės 'Honey Moon F1', 'Napika' ir 'Doufu × Brooklyn H' pomidorų vaisiai (3,0–3,5 mg 100 g-1), o mažiausiai geltonos spalvos veislės 'Valencia' pomidorų vaisiai (0,27 mg 100 g-1). Sausųjų medžiagų kiekis esmingai didžiausias (6,0 %) nustatytas veislės 'Napika' pomidorų vaisių, tarp kitų tirtų veislių esminių skirtumų nenustatyta. Patikimai didžiausias tirpių sausųjų medžiagų (5,0 %) kiekis nustatytas veislės 'Honey Moon F1' pomidoruose.