PIENO PRODUKTŲ TARPTAUTINIO KONKURENCINGUMO VERTINIMAS EUROPOS SĄJUNGOS ŠALYSE

Authors

  • Valdemaras Vyšniauskas Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

international competitiveness, dairy products, European Union

Santrauka

Straipsnio tikslas ­­- įvertinti pieno produktų eksporto tarptautinį konkurencingumą Europos Sąjungos šalyse. Šio sektoriaus tarptautinis konkurencingumas buvo išanalizuotas 27 Europos Sąjungos šalyse 2004-2020 m laikotarpiu. Tarptautinio konkurencingumo vertinimas atliekamas naudojant atskleistojo santykinio pranašumo (RCA) indekso metodu. Europos Sąjungos šalių prekybos konkurencingumo analizė pieno produktų sektoriuje RCA metodu parodė, kad dauguma ES šalių specializuojasi būtent šio sektoriaus prekių eksporte. Tyrimo laikotarpiu konkurencingiausios šalys pieno produktų sektoriuje buvo Kipras, Danija, Estija, Prancūzija, Graikija, Airija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Lenkija. Mažiausiai konkurencingos šalys pieno produktų sektoriuje buvo Švedija ir Malta. Neutraliausios šalys maisto eksporte minėtame sektoriuje buvo Austrija, Belgija ir Italija.

Atsisiuntimai

Publikuota

2022-06-07

Numeris

Skyriai

Bioekonomika, žemės ir maisto ūkio darnumas