AUGALINIŲ IR GYVŪNINIŲ ŽALIAVŲ PRIEDO ĮTAKA BRIOCHE BANDELIŲ GAMYBAI

Authors

  • Laura Rakauskaitė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija
  • Jurgita Kulaitienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

avinžirnių miltai, svirplių miltai, maistinga, kokybė, papildytas baltymais

Santrauka

Tyrimas atliktas 2023 m. Vytauto Didžiojo universiteto augalinių žaliavų kokybės laboratorijose. Eksperimentui buvo naudojamos dviejų skirtingų rūšių žaliavos, kurios yra vertingos dėl didelio baltymų kiekio. Brioche bandelių gamybai buvo naudojami kiaušiniai, pienas, sviestas, kvietiniai miltai, cukrus, šviežios mielės, o skirtingiems variantams pagaminti kvietiniai miltai buvo pakeičiami skirtingomis koncentracijomis (3 %, 6 % ir 9 %) svirplių miltais (Acheta domesticus) ir avinžirnių miltais (Cicer arietinum L.). Tyrimo tikslas buvo nustatyti skirtingų priedų daromą įtaką bandelių cheminiams rodikliams ir kokybei. Eksperimento metu buvo nustatytas baltymų, drėgmės, pelenų ir titruojamojo rūgštingumo kiekis. Rezultatai parodė, kad bandelės su 9 % svirplių miltais turėjo didžiausią baltymų kiekį (15,12 %). Drėgmės kiekis atitiko bandelių kokybei keliamus reikalavimus, o daugiausiai drėgmės buvo bandelėse su 9 % avinžirnių miltų priedu (33,93 %). Esmingai didžiausias pelenų kiekis nustatytas bandelėse su 9 % avinžirnių miltų priedu (5,82 %). Visi naudoti priedai tendencingai didino bandelių rūgštingumą, lyginant su kontrole.

Atsisiuntimai

Publikuota

2024-10-24