SKIRTINGŲ VEISLIŲ CUKRINIŲ RUNKELIŲ ŠAKNIAVAISIŲ KOKYBĖS RODIKLIŲ PALYGINIMAS
Pagrindiniai žodžiai:
Alfa – amino azotas, cukrinių runkelių veislės, kalis ir natris, kokybė.Santrauka
Perdirbant cukrinius runkelius kenksmingas azotas yra svarbus cukrinių runkelių žaliavos techninės kokybės rodiklis. Nuo alfa aminoazoto kiekio priklauso cukraus nuostolių melasoje kiekis ir baltojo cukraus kristalizacijos procesas. Dėl susidariusio per didelio kalio ir natrio kiekio šakniavaisiuose gaunama mažiau baltojo cukraus. Šios necukrinės medžiagos padidina melasos kiekį, mažina cukraus išeigą. Šakniavaisių kokybė cukraus gamybos proceso metu įvairiais auginimo metais yra skirtinga ir priklauso nuo daugelio veiksnių: meteorologinių sąlygų, auginimo vietos, veislės ir pan. AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ užsakymu 2020, 2021 metais Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Rumokų bandymų stotyje (Klausučių k., Vilkaviškio raj.) vykdytas vieno veiksnio lauko eksperimentas. Jo tikslas – ištirti ir palyginti alfa aminoazoto, kalio ir natrio kiekius cukrinių runkelių veislių 'Lavenda, KWS', 'Selma, KWS', 'Stingray' ir 'Badger' šakniavaisiuose. Tyrimų metu buvo nustatomi alfa aminoazoto kiekiai ICUMSA metodu, kalio ir natrio kiekiai – liepsnos fotometriniu metodu. Šio tyrimo metu nežymiai didesni alfa amino- azoto kiekiai nustatyti cukrinių runkelių veislių 'Lavenda, KWS' ir 'Selma, KWS' šakniavaisiuose bei esmingai mažiausi kalio ir natrio kiekiai nustatyti 'Stingray' ir 'Selma, KWS' veislių šakniavaisiuose, augintuose neutraliame, mažo ir vidutinio humusingumo, vidutinio azotingumo, didelio ir labai didelio fosforingumo, kalingame paprastame išplautžemyje (IDg8-p) vidutinio sunkumo priemolyje, o vegetacijos metu iškritus gausesniam kritulių kiekiui.