APRŪPINIMO MAISTU UŽTIKRINIMAS BALTIJOS ŠALYSE
Pagrindiniai žodžiai:
aprūpinimo maistu užtikrinimas, Baltijos šalysSantrauka
Darbo tikslas – įvertinti maisto gamybos situaciją, pagal kurią bus nustatytas aprūpinimo maistu užtikrinimo lygis Baltijos šalyse. Straipsnyje pristatoma aprūpinimo maistu samprata, pateikiami pagrindiniai vertinimo metodai, kurie naudojami nustatyti aprūpinimo maistu lygį. Nagrinėjami požiūriai į aprūpinimo maistu užtikrinimo problemą bei analizuojamos esamos aprūpinimo maistu užtikrinimo problemos ir jų priežastys Baltijos šalyse, lyginant su Europos Sąjungos vidutiniais dydžiais. Straipsnyje pateikiamas maisto gamybos indeksas, kuris rodo tam tikrą maisto apsirūpinimo užtikrinimą Baltijos šalyse. Tyrimo rezultatai rodo, kad 2000–2020 m. maisto gamybos lygis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje buvo užtikrintas, tačiau būtina atkreipti dėmesį į gyventojus, kuriems gresia skurdas, nes ši gyventojų grupė negali pilnavertiškai maitintis.