FERMENTACIJOS TRUKMĖS ĮTAKA SKIRTINGAIS BŪDAIS UŽAUGINTŲ SIAURALAPIŲ GAUROMEČIŲ LAPŲ KOKYBEI

Authors

  • Ilona Padvariškienė Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija

Pagrindiniai žodžiai:

Siauralapis gaurometis, fermentacija, chlorofilas a, chlorofilas b, enoteinas B, antioksidacinis aktyvumas

Santrauka

Siauralapių gauromečių lapų kokybės tyrimai atlikti 2023–2024 m. VDU ŽŪA Antrinių maisto žaliavų bio-fermentacijos ir Varšuvos gyvybės mokslų universiteto (Lenkija) Biocheminių tyrimų laboratorijose. Nustatyti kietafazės fermentacijos įtaką skirtingais būdais užaugintų siauralapių gauromečių lapų kokybei buvo vykdytas dviejų veiksnių eksperimentas: veiksnys A – skirtingi siauralapių gauromečių auginimo būdai: A1) natūraliai užaugusių gauromečių lapai, A2) ekologiškai užaugintų gauromečių lapai ir veiksnys B – skirtinga kietafazės fermentacijos trukmė B1) nefermentuoti lapai (kontrolė); B2) fermentuoti lapai 24 val; B3) fermentuoti lapai 48 val. Gauromečių lapai fermentuoti tamsioje kameroje 30 °C temperatūroje 24 ir 48 val. Nefermentuotuose ir fermentuotuose gauromečių lapuose buvo nustatyti enoteino B,  chlorofilų a ir b kiekiai naudojant efektyviosios skysčių chromatografijos (ESC) metodą. Lapų antioksidacinis aktyvumas buvo įvertintas spektrofotometriniu ABTS radikalo-katijono surišimo metodu. Atlikti tyrimai parodė, kad enoteino B, chlorofilų a ir b kiekiams gauromečių lapuose įtakos turėjo žaliavos auginimo būdas ir taikoma kietafazės fermentacijos trukmė. Esmingai didžiausias enoteino B kiekis nustatytas ekologiškai užaugintų gauromečių nefermentuotuose lapuose. Natūraliai užaugusių gauromečių nefermentuoti lapai pasižymėjo didžiausiais chlorofilų a ir b kiekiais. Ekologiškai užaugintų gauromečių nefermentuoti lapai pasižymėjo esmingai didžiausiu antioksidaciniu aktyvumu.

Atsisiuntimai

Publikuota

2025-07-04